Genetik İslah
Genetik ıslah, her ülkenin kendi toplumuna mal olmuş hayvan ırklarının daha verimli bir üretim ve yetiştiriciliğin yapılması dolayısıyla ekonomik iş verimliliğini arttırmayı hedefleyen bir terim olup pratiği biyolojik olup uzun yıllar emek harcanması gereken bir işlemdir.
Pratikte Sığır, Koyun, At, Köpek, Tavşan vb. hayvanlarda uygulanabilirliği olmasına rağmen ticari olarak sıklıkla büyükbaş, küçükbaş ve atlarda kullanılmaktadır.
Dondurulmuş boğa spermalarının rektovajinal yöntemle teknik altyapısı sağlanarak uygulanan suni tohumlama işlemi ile gerçekleştirilen Genetik Islahta, en önemli parametre doğru spermanın doğru anaç ta uygulanarak sürünün verim kapasitesini, varsa genetik bir hastalığını, genetiğe bağlı problemler varsa bunların gent aktarım yoluyla düzeltilmesi dir.
Dondurulmuş boğa sperması Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde teknik bir yöntemle depolanıp ticari bir hüküm kazanması sonrası hızlı bir şekilde farklı hayvan ırklarının dünya genelinde çeşitlilik gösteterek yaygınlaştığı görülmektedir.
Ülkemizde 2000 li yılların başlarında yaygınlaşmaya başlayan Suni Tohumlama faaliyetleri ile ülke geneli sığır, koyun varlığının hatta at varlığının dünya standartlarında genetik kapasiteye ulaştığını müşahede ediyoruz.
Genetik ıslah, ekonomik yönden önemli olan bitki ve hayvanlarda genetik ve sitogenetik esaslardan yararlanarak genetik yapının istenilen özelliklere göre planlı bir şekilde değiştirilmesi ve geliştirilmesi işlemidir.
Genetik ıslah yöntemleri arasında melezleme, seleksiyon, gen aktarımı ve klonlama gibi teknikler bulunmaktadır. Genetik ıslahın amacı, bitki ve hayvan verimini, kalitesini, hastalık direncini ve çevresel adaptasyonunu arttırmaktır.
Genetik ıslah çalışmaları ilk olarak Gregor Mendel tarafından bilimsel bir hale getirilmiş olup, günümüzde biyoteknolojik tekniklerle daha ileri seviyelere ulaşmıştır.
Genetik ıslah, bitkilerin veya hayvanların genetik yapısını istenilen özelliklere göre değiştirme ve geliştirme işlemidir.
Genetik Islahın Amacı
Genetik ıslahın amacı, verimliliği, kaliteyi, direnci ve adaptasyonu artırmaktır. Genetik ıslah, farklı yöntemler kullanılarak yapılabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Melezleme: Farklı genetik yapıya sahip iki bitki veya hayvanın birleştirilmesi ile yeni bir genetik yapı oluşturulmasıdır.
- Seleksiyon: Bitki veya hayvan popülasyonu içinde istenilen özelliklere sahip olanların seçilmesi ve üretilmesidir.
- Mutasyon: Bitki veya hayvanın genetik yapısında meydana gelen değişikliklerdir. Mutasyonlar doğal veya yapay yollarla oluşturulabilir.
- Gen transferi: Bir bitki veya hayvanın genetik yapısına başka bir canlıdan alınan bir genin eklenmesidir.
Genetik ıslah, tarım ve hayvancılıkta önemli bir rol oynamaktadır. Genetik ıslah sayesinde, daha verimli, kaliteli, dayanıklı ve çevreye uyumlu bitki ve hayvan çeşitleri elde edilebilmektedir.
Genetik ıslah, aynı zamanda insan sağlığına da katkı sağlamaktadır. Örneğin, genetik ıslah ile alerjiye neden olan proteinlerin azaltılması, besin değeri yüksek gıdaların üretilmesi veya genetik hastalıkların tedavisi mümkün olabilmektedir.
Coşkunfırat; 2014 Yılından beri Avrupa menşeili dondurulmuş boğa spermaları ve Türk boğa spermalarının dağıtımını ülkemiz genelinde özellikle orta karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu bölgelerinde dağıtımını yüksek başarı ile sağlamış olup Veteriner Hekimler ve Hayvancılık işletmelerine profesyonel genetik materyali sağlamıştır.
Özellikle Türk Yerli Boğa Sağım istasyonu olan Süper Genetik, Avrupa Genostar, Australia Genetik, Spermex gibi profesyonel genetik malzeme üreticilerinin distribütörlüğünü ve bayiliğini üstlenmiştir.